3 razloga zašto su izotonični napitci najbolji izbor za gašenje žeđi i čuvanje energije

3 razloga zašto su izotonični napitci najbolji izbor za gašenje žeđi i čuvanje energije

3 razloga zašto su izotonični napitci najbolji izbor za gašenje žeđi i čuvanje energije

Kada radimo zahtjevan fizički posao ili se bavimo sportom – rekreativno ili aktivno – naše će tijelo izlučiti znoj kojim gubimo neophodnu tekućinu. Uz nju, izgubit ćemo i elektrolite poput natrija, kalija, magnezija ili klorida.

Uzmemo li pritom vodu kako bismo ugasili žeđ, dobit ćemo potrebnu tekućinu, no ne i izlučene elektrolite, pa posljedica mogu biti ozbiljni zdravstveni problemi uz popratne grčeve mišića.

Zato moramo paziti i na pravilan unos elektrolita jer su oni važni za odvijanje brojnih kemijskih reakcija u našem tijelu. Elektroliti utječu na raspodjelu i količinu vode u pojedinim dijelovima tijela.

Najbolje rješenje za izgubljenu tekućinu su izotonični napitci, a u nastavku saznaj zašto.

  1. izotonični napitci osiguravaju neophodne elektrolite koji se gube znojenjem, a sadrže i dovoljno ugljikohidrata koju omogućavaju brzu opskrbu energijom.
  2. izotonični napitci brzo nadoknađuju izgubljenu tekućinu i oporavljaju od napora i zato su najpopularniji izbor kod sportaša. Za razliku od izotoničnih napitaka, voda se brzo izlučuje mokraćom i sa sobom povlači i dio mineralnih tvari iz organizma, kao i gazirani napitci koji povećavaju izlučivanju tekućine, pa su stoga također nepovoljni za rehidraciju.
  3. izotonični napitci pomažu u osvježavanju. Dobar su izbor za one koji su ljeti često vani i skloni su pretjeranom znojenju jer će im izotonični napitak nadoknaditi tekućinu i elektrolite izgubljene znojenjem, a istodobno će ih i osvježiti. Pri tome se mogu, za dodatno osvježenje, kombinirati izotonični napitci s okusom.

Na dm-ovim policama možete pronaći Sportness izotonični instant napitak.  Riječ je o ugljikohidratnom elektrolitnom napitku s voćnim okusom limuna koji doprinosi održavanju izdržljivosti pri dužim treninzima izdržljivosti i poboljšava apsorpciju vode tijekom tjelesnog napora. Priprema napitka je brza i jednostavna, a sa svojim voćnim okusom limuna osvježavajući je gasitelj žeđi za sve koji se bave sportom.

Poželite li isprobati i neki drugi okus, tu je i Sportness izotonični napitak s limunom i grejpfrutom, sa sladilima i šećerom. Također je riječ o osvježavajućem napitku s magnezijem, kalcijem i važnim vitaminima koji podržavaju mišićnu funkciju tijela i čine ga odličnim gasiteljem žeđi prije, tijekom i nakon sporta.