Sastojci (za 4 osobe):
250 g dmBio bulgura
400 g dmBio konzervirane sjeckane rajčice
1 žlica dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
prstohvat soli
150 g dmBio crne leće
1 žličica dmBio povrtnog temeljca (u prahu)
Za dressing:
3 žlice dmBio soka od limuna ili dmBio balzamičnog octa
4 žlice dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
I dodatno:
150 g dmBio kuhanog slanutka
4-5 dmBio organic sušenih rajčica iz ulja
15 dmBio Kalamon maslina bez koštica
200 g dmBio dimljenog tofua
2 žlice dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 šake dmBio koštica bundeve
2 šake dmBio badema
3-4 žličice dmBio paste od indijskih oraščića ili dmBio paste od sezama
1 vezica svježeg lišća peršina
1 glavica ljutike ili manjeg luka
1 žličica curryja u prahu
2 prstohvata soli
Priprema:
Isperite leću, dodajte dvostruku količinu vode (300 g vode) i 1 žlicu dmBio povrtnog temeljca u prahu pa stavite kuhati. Kuhajte oko 30-35 minuta uz povremeno miješanje. Leća je kuhana kad je apsorbirala skoro svu tekućinu. Dobro ohladite.
U drugu posudu stavite bulgur, također ga isperite pod vodom, dodajte dvostruku količinu vode i jednu konzervu sjeckane rajčice. Dodajte prstohvat soli i žlicu maslinova ulja pa stavite kuhati. Kuhajte oko 10 minuta, odnosno dok ne ispari gotovo sva tekućina. Dobro ohladite.
Na suhoj tavi tostirajte bademe i koštice bundeve, ohladite ih pa ih grubo usitnite nožem. Očistite tavu pa je ponovno zagrijte, dodajte 2 žlice maslinova ulja i na kockice narezani tofu, potom dodajte žliciju curryija u prahu i ispržite tofu do zlatne boje (oko 5 minuta).
U zdjelicu stavite limunov sok (ili balzamični ocat), dodajte maslinovo ulje pa manjom pjenjačom ili vilicom dobro izmutite dok ne dobijete gustu emulziju.
Na sitno nasjeckajte peršinovo lišće, kao i ljutiku ili manji luk. Na manje komadiće najseckajte i sušenu rajčicu iz ulja.
U dublju zdjelu stavite ohlađeni kuhani bulgur, dodajte kuhanu ohlađenu leću, ocijeđeni kuhani slanutak, masline, sjeckanu ljutiku i sušenu rajčicu, sitno sjeckani peršin i dva prstohvata soli. Dobro izmiješajte pa potom dodajte emulziju od limunova soka i maslinova ulja i još jednom izmiješajte. Na samom kraju pospite narezanim tostiranim bademima i bundevinim košticama te prelijte s par žličica paste od indijskih oraščića ili sezama (tahini).