Proteini su važni: saznaj kako ih možeš nadomjestiti

Proteini su važni: saznaj kako ih možeš nadomjestiti

Proteini su važni: saznaj kako ih možeš nadomjestiti

Za bilo koji sport, nebitno bavite li se njime rekreativno ili profesionalno, naš organizam zahtijeva dovoljnu količinu ugljikohidrata, proteina, tekućine i nezasićenih masnih kiselina.

Ljudski mišići ovise o ugljikohidratima jer su oni brzi izvor energije. Masti također služe za pružanje energije te su i važan izvor vitamina A, D, E i K. Proteini su nam potrebni za izgradnju i održavanje mišićne mase jer su naši mišići građeni od proteina. Proteini su zaslužni i zdravlje kostiju, tetiva i ligamenata i zato su iznimno važan nutrijent za sportaše. Zato je važnu u svoju sportsku prehranu unijeti dovoljnu količinu proteina.

  1. Obrok prije treninga

Prije treninga preporučuje se obrok s manjom količinom ugljikohidrata i proteina, ovisno o kolikom se naporu radi. Tekućina je jako važna, kako prije, tako i u tijeku sportske aktivnosti.

  1. Obrok nakon treninga

Nakon treninga, s preporukom u razmaku do dva sata, preporučuje se uzeti proteine. Ako pri ruci nemate hranu bogatu proteinima, kao što su, primjerice, nemasno meso ili mlijeko, obrok možete nadomjestiti proteinskim napitkom.

U dm prodavaonicama možete naći velik izbor napitaka ili pločica bogatih proteinima. Među njima je i Sportness proteinski napitak s okusom čokolade. Preporučljivo je tijekom dana koristiti 1-2 porcije, najkasnije 1 sat prije ili do 1 sat nakon treninga izdržljivosti. Kod treninga snage, preporuča se veća doza, od 2 do 3 porcije dnevno, najbolje do 1 sat nakon treninga. Iste su preporuke i za Sportness proteinski napitak s okusom vanilije.

Osim napitaka, u dm-u možete pronaći i Sportness pločice različitih okusa. Među njima je i Sportness pločica s 50 % bjelančevina, okusom jagode i hrskavim pahuljicama od kakaa i prelivena je mliječnom čokoladom. Za razliku od uobičajenih proteinskih pločica, Sportness ima niski udio šećera i ugljikohidrata.

Bez obzira na koju se od ove dvije opcije odlučili, uz dovoljan unos proteina, svakako je bitno pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.