Salata od amaranta

Salata od amaranta

 

Sastojci za 2 porcije:

200 g dmBio amaranta

1 avokado

1 mozzarella

1 luk

1 crvena paprika

1 kocka za povrtnu juhu

masline

dmBio balzamični ocat

papar i sol

maslinovo ulje

Priprema

Amarant kuhati u dvostrukoj količini vode te dodati kocku za juhu pa sve kuhati 30 minuta. Narezati mozzarellu, luk, masline i avokado na male kockice. Amarant istresti u posudu i umiješati ostale sastojke te dodati papar, sol, maslinovo ulje i balzamični ocat.

 

Jeste li znali?

Amarant je jedinstven po tome što svoja nutritivna blaga čuva u unutrašnjosti zrna, a ne u ljusci, kao što je slučaj kod ostalih žitarica.

Proglasili su ga biljkom još starijom od kinoe jer se pretpostavlja da su ga Asteci koristili prije 8.000 godina. Danas se na južnoameričkom kontinentu najviše uzgaja u Peruu.

Postoji oko 60 različitih vrsta amaranta, ali sve imaju cvjetove sitnih pupoljaka zbog kojih se ova biljka smatra žitaricom. Zahvaljujući suvremenoj nauci, koja je u stanju precizno analizirati sastav namirnica, amarant je ušao u elitno društvo najzdravijih.

Bogat je različitim mineralima, a najviše ima kalcija, željeza i fosfora. Uz obilje proteina, tu je i važna amino-kiselina lizin, koja sadrži proteine slične onima u mlijeku. Dobra nutritivna svojstva amaranta pripisuju se i visokom sadržaju albumina i globulina, lako probavljivih primarnih proteina. Obiluje nezasićenim masnim kiselinama, a sadrži i vitamin C.