Ukusni i zdravi recepti Maje Brekalo

Ukusni i zdravi recepti Maje Brekalo

Kao i svake godine do sada, na 7. dm ženskoj utrci 16. lipnja moći ćete degustirati fine i zdrave zalogaje te pronaći inspiraciju za buduće kulinarske pothvate. S nama će na Jarunu biti Maja Brekalo, autorica brojnih recepata koje dijeli na stranici Delicious and Healthy by Maya. Maja će pripremati neke od svojih najpopularnijih recepata, a upute za njihovu pripremu donosimo vam u nastavku teksta.

1. BROWNIES
(paleo vegan)

1/2 šalice kokosovog brašna
1/2 šalice bademovog brašna ili mljevenih blanlširanih badema
1/2 šalice kakaa (+ dvije žlice ako koristimo kakao maslac)
1/2 šalice kokosovog šećera
1/2 žličice sode bikarbone
1/3 žličice himalajske soli
1 žličica psilllium praha ili 2 žličice ljuskica
1/4 šalice kakao paste ili kakao maslaca
1/4 šalice javorovog sirupa
2 žlice maslaca od indijskih oraščića
2 žlice kokosovog ulja
2 žlice zlatnog lana
2/3 -1 šalica zobenog ili bademovog mlijeka
1. staviti sve suhe sastojke osim lana u zdjelu. Brašna najbolje prosijati
2. Na pari otopiti kakao pastu/maslac pa dodati maslac od indijskih, javorov sirup i
kokosovo ulje
3. samljeti lan i pomiješati ga sa 7 žlica vode (flax egg)
4. Pomiješati suhe sastojke sa lanom i zatim dodati rastopljenu smjesu pa na kraju
mlijeko pomalo.
5. peći 20 min na 175 stupnjeva

2. Granola s vaniijom i limunom

suhi sastojci:
3 šalice krupnih zobenih pahuljica
1/2 šalice listića badema
1/2 šalice nasjeckanih datulja
1/2 šalice suncokretovih sjemenki
2 žlice chia sjemenki
1/2 šalice sezamovih sjemenki
1/4 žličice cimetaž
1/2 žličice vanilije
prstohvat himalajske soli
2 žlice kokosovog šećera
mokri sastojci:
1/3 kokosovog ulja, rastopljenog
1/3 šalice javorovog sirupa
2 žlice limunovog söka
po potrebi 1/4 šalice vode
suhe brusnice
Zasebno pomiješati suhe i mokre sastojke pa ih spojiti. Smjesa treba biti lagano
vlažna. Rasporediti u tankom sloju na pleh prekriven masnim papirom. Peći na 160
stupnjeva 20tak minuta, dok ne postane zlatna i lagano hrskava. izvaditi i umiješati
brusnice. Kad se ohladi, granola će postati hrskavija. Kad je potpuno hladna,
prebaciti u čvrsto zatvorenu staklenku tako da što dulje ostane hrskava.

3. Chia puding

2 žlice chia sjemenki
pola šalice biljnog mlijeka (zobeno, od badema, rižino…)
1 žličica agavinog ili javorovog sirupa – po želji
Dobro žlicom umiješajte chia sjemenke u mlijeko da se sjemenke
rasporede kroz tekućinu i to ponovite svakih par minuta kad vidite da se
formira želatinasta struktura. Ostavite da stoji minimalno pola sata, ali
idealno barem 2-3 sata ili preko noći. Dodajte sirup po želji.
Pomiješajte s jogurtom i dodajte voće i/ili granolu.

4. Čokoladna granola

Domaća granola može biti i samostalan snack, gotova je za pola sata i
teško da možete pogriješiti u pripremi!
Suhi sastojci:
3-4 šalice zobenih pahuljica
1/2 šalice bučinih sjemenki
1/2 šalice sezamovih sjemenki
1 šalica nasjeckanih badema
2 žlice kokosovog šećera
prstohvat soli
1/2 žličice cimeta
5 žlica kakaa u prahu
Mokri sastojci:
1/3 do 1/2 šalice agavinog sirupa
1/2 šalice kokosovog ulja
1 žlica limunovog soka
kokos čips
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Pomiješajte sve suhe sastojke u jednoj
zdjeli i mokre u drugoj. Pomiješajte dok se sve dobro ne sjedini.
Rasporedite na lim za pečenje na masni papir. Pecite 15-20 minuta
(provjerite nakon 6-7 minuta kako ne bi zagorilo). Promiješajte nekoliko
puta da se sve ravnomjerno zapeče. Pustite da se u potpunosti ohladi i
pospremite u staklenku.

Uživajte u receptima i vidimo se na utrci 16. lipnja na predivnom Jarunu!