Uređaji za praćenje aktivnosti

Uređaji za praćenje aktivnosti

Kako bi praćenje aktivnosti bilo što vjerodostojnije, iskorišten je potencijal novih tehnologija tako da se u satove i narukvice ugrađuju čipovi koji pomoću različitih metrika mjere razna stanja organizama. Time je upotreba mobilnih aplikacija mnogo detaljnija – više parametara pridonosi točnijim rezultatima i kvalitetnijem praćenju napretka. 

 Većina aplikacija može se povezati s pametnim satovima i narukvicama kako bi pružile detaljniji uvid u praćenje napretka. Pametni satovi i narukvice imaju i vlastite aplikacije i mrežna sučelja gdje je moguće definirati ciljeve, željena postignuća i slično. Kod većine uređaja takvi se podatci sinkroniziraju bežično i automatski. No ako nemate mobilni uređaj, svoj napredak možete pratiti i na neovisnim mrežnim aplikacijama samih proizvođača. 

Uređaji sadrže čipove koji bilježe kretnje, udaljenost, brzinu, potrošnju kalorija i slično, stoga daju uvid u napredak vaše sportske aktivnosti. Možemo reći da je riječ o naprednim pedometrima koji su nekad služili samo za brojenje koraka. Danas su ti uređaji nadograđeni pa tako prate kretnje, smjer, brzinu, ali i količinu potrošenih kalorija. Imaju monitor za prikaz otkucaja srca, oksimetre i slično. Prijenosni, “nosivi” senzori mogli bi prepoznati abnormalne ili neuobičajene situacije, a tehnologija je omogućila odgovarajuće praćenje zdravlja ljudi i pacijenata, bez potrebe za hospitalizacijom. 

Ugradnjom čipova za mjerenje otkucaja srca mnogi proizvođači nadaju se da će uređaji imati mogućnost upozoriti na mogući zdravstveni problem, no za to da postanu vjerodostojan medicinski mjerač, moraju preciznost svojih mjerenja dovesti do savršenstva. 

Oblici su uređaja različiti – satovi, narukvice i privjesci za ogrlice, pojasevi za struk ili su pak u obliku klipova koji se pričvrste na odjeću. Apple je u suradnji s Nikeom izumio senzor za tenisice koji radi s Apple uređajima. Senzor se bežično spaja na Appleov uređaj i prenosi postignuća u realnom vremenu. Oblik uređaja koji ćete izabrati ovisi o vašim preferencijama. 

Sjedilački način života smanjio je bavljenje tjelesnim aktivnostima i tako doveo do razvoja mnogih kardiovaskularnih bolesti. Opća popularizacija sporta i tjelesnih aktivnosti bilo da je riječ o trčanju, plivanju, vožnji bicikla, planinarenju ili pak fitness treningu, prisutna je na društvenim mrežama i općenito u medijima koji nas okružuju. Ta pojava potaknula je proizvođače da unaprjeđuju ponudu i razvijaju svoje proizvode za sve profile korisnika. 

Neovisno o tom je li riječ o sportašu ili (samo) rekreativcu, uvid u napredak potiče na daljnji trud i postizanje ciljeva, kao i rušenje vlastitih granica (ili tek onih za koje mislimo da postoje).